Instrumenten zelf repareren kan dat?

Als muzikant ben je afhankelijk van je apparatuur en muziekinstrumenten. Als die stuk gaan, dan kan je even niks. Tenzij je een vervanging hebt natuurlijk. Apparatuur en instrumenten laten repareren kost een hoop geld, maar gelukkig zijn er dingen die je prima zelf kan doen.

Waarom je instrument repareren?

Als een instrument of apparatuur stuk gaat, kan je het meestal niet meer gebruiken. Vaak zijn kleine dingen al genoeg om je instrument volledig onbruikbaar te maken of zorgt het voor slechtere prestatie. Vaak is het wel te repareren, dus voor je hem in de container gooit, kijk eerst of het gemaakt kan worden. Een containerservice zal er blij mee zijn als je het weggooit, maar voor jezelf is het natuurlijk zonde als het nog gewoon gemaakt kan worden. Lukt het je zelf niet, ga dan eens naar een reparateur. Vaak hebben muziekwinkels een reparatieafdeling of kennen specialisten die het kunnen maken.  

Wat heb je nodig

Per instrument is het verschillend wat je nodig hebt, maar het is handig om een aantal dingen in huis te hebben. Speel je elektrische instrumenten, dan is het sowieso handig om reserve batterijen, snaren en snoeren te hebben, maar ook extra pluggen en verloopstukjes.

Verder is het handig om een soldeerbout, schroevendraaiers, kniptangetjes en een zaklampje te hebben. Tip: het is handig om een multitang in je instrumententas te hebben.

Wat kan je zelf repareren

Uiteraard kan je makkelijk zelf snaren en batterijen vervangen. Dat klinkt gek, maar het zal niet de eerste keer zijn dat je bij een reparateur komt en dat gewoon de batterij leeg blijkt.

(Bas)gitaren

Storende geluiden komen vaak door losse draadjes of slechte plugaansluitingen of potmeters. Via de achterkant kan je meestal makkelijk bij de potmeters en plugaansluitingen. Loop ze goed na en vervang of repareer waar nodig. Is de verbinding van een draadje niet goed, probeer die dan niet opnieuw vast te solderen, maar strip het draadje indien mogelijk. Hierdoor heb je weer een schone en nette koperdraad. Vertin deze eerst door soldeer op het draad te smelten.

Versterkers

Ook bij versterkers is het raadzaam om eerst de aansluitingen en draden te controleren en waar nodig opnieuw aan te sluiten. Check ook de aansluiting van de conussen. 1 draadje los, zorgt dat er geen of slecht geluid uit de boxen komt.

Heb je ene buizenversterker, dan is misschien een van de buizen kapot. Deze is ook vaak prima te vervangen. Een buis gloeit meestal als je de versterker aanzet. Gebeurt dit niet, dan is hij waarschijnlijk kapot. Buizen mag je gewoon met je handen aanraken, hier hoef je geen handschoenen voor aan te trekken. Is een buis van de eindversterker stuk, dan is het raadzaam om toch even langs een specialist te gaan omdat dan ook de ruststroom gecheckt moet worden.

Voorkomen is beter dan genezen.

Buiten dingen repareren kan je er ook voor zorgen dat het niet stuk gaat. Tenminste deels. Zorg goed voor je spullen, dan gaat het minder snel stuk. Zorg voor bescherming tijdens vervoer, maak ze regelmatig schoon en check af en toe je spullen. Draai bijvoorbeeld de pluggen los om te kijken of alles nog goed zit. En tenslotte: stal je apparatuur op een droge plek. Elektra houdt niet zo van vocht.

https://websiteoptimalisatietips.nl