Hoe maak je muziek?

Het maken van je eigen muziek op je PC of laptop is nog nooit zo eenvoudig geweest. Met uw computer hebt u het belangrijkste gereedschap al voor u.

Je hebt waarschijnlijk al een pc of laptop. Misschien heb je ook een paar luidsprekers of een koptelefoon. Alles wat je nodig hebt om te beginnen is de juiste software.

Met deze minimale apparatuur kun je al hiphop beats of elektronische tracks produceren. Als u akoestische instrumenten of zang wilt opnemen, hebt u een microfoon en een audio-interface nodig.

Hier laten we u zien wat er nog meer nodig of nuttig kan zijn om uw eerste liedjes te produceren.

Zelf muziek maken met de juiste software

Of je nu de volgende EDM-hit wilt opnemen, de eerste demo van je metalband of rustige singer-songwriterklanken – voor elk doel is er de juiste opnamesoftware.

Apps voor muziek maken: voor Android, iPad en iPhones DAW – het controlecentrum Zelf muziek maken op een PC is relatief eenvoudig en betaalbaar. Wat je eerst nodig hebt is een DAW (Digital Audio Workstation). In de DAW, komen je ideeën samen om een afgewerkt liedje te vormen.

Hier worden alle instrumenten opgenomen en synthesizers en drums geprogrammeerd. Het mixen en masteren gebeurt ook in de DAW.

De volgende programma’s zijn klassiekers onder de DAW’s: Cubase Logic (alleen Mac) Reaper Pro Tools De volgende DAW’s verschillen enigszins van de klassiekers: Ableton Live FL Studio Propellerhead Reason Bitwig

Deze zijn vooral gericht op geluiden en workflows van producers op het gebied van elektronische muziek. De uitrusting met synthesizers en samples is dan ook overvloedig.

Uiteindelijk is er niet één juiste DAW voor een bepaald muziekgenre. Doorslaggevend is of de workflow van het programma u aanspreekt en of u in de kortst mogelijke tijd goede resultaten kunt bereiken. Daarom loont het de moeite om demo-versies van verschillende DAW’s uitvoerig te testen alvorens te beslissen er een te kopen.

Nog meer mogelijkheden: Plugins

Voor elke producer komt er een moment dat de on-board hulpmiddelen van de favoriete DAW niet meer volstaan. De zoektocht naar nieuwe synthesizergeluiden of effecten leidt vaak tot aanbiedingen van plug-ins van derde leveranciers.

Deze plug-ins kunnen na installatie worden gebruikt in de bestaande DAW. Afhankelijk van het besturingssysteem en de gebruikte DAW zijn ze vereist in VST-, AU- of AAX-formaat.

Het VST-formaat wordt echter het meest gebruikt en wordt door de meeste DAW’s ondersteund. Vooral in het begin hoeft u niet per se een fortuin uit te geven aan de hipste plug-ins. Veel plug-ins zijn gratis verkrijgbaar en leiden tot hetzelfde doel als commerciële producten. Alleen het zoeken naar de juiste synthesizer of het juiste effect kan wat tijd kosten.

Samples en loops

DAW’s zoals Ableton Live of FL Studio zijn al uitgerust met wat audiomateriaal. Dit omvat samples van afzonderlijke instrumenten zoals bassdrum, hihat of snare. U kunt uw eigen beats maken van deze onmiddellijk na de installatie. Hele liedjes kunnen worden samengesteld uit kant-en-klare bouwstenen voor beat en melodie, de zogenaamde loops. Deze kunnen worden aangepast aan het tempo van het liedje in de DAW.